Totul despre lisianthus, sau eustoma

Lisianthus, sau eustoma cum mai e cunoscută, este o plantă erbacee anuală care crește spontan în zonele calde ale continentului Nord American și în nordul Americii de Sud. Denumită științific Eustoma Grandiflorum, aceasta mai apare sub denumirea populară de gențiană de preerie sau clopoțel de Texas. Numele de lisianthus provine din alăturarea a două cuvinte grecești și s-ar traduce în limba română ca și „floare netedă” (lissos – neted și anthos – floare).

Lisianthus, sau eustoma roz in camp.
Pixabay / Mohan Nannapaneni

Eustoma: origini și specii

Eustoma este un gen de plante din familia Gentianaceae cu un număr redus de specii, doar două. Toate florile tăiate de eustoma din florării aparțin celei de-a doua specie enumerată mai jos.

Eustoma exaltatum este originară din America de Nord și crește în sudul Statelor Unite, din Mexic până în Belize și în Indiile Occidentale. Preferă zonele în general umede, cum ar fi mlaștinile, albiile râurilor sau coastele cu aer sărat ale oceanului. Produce flori mari începând din primăvara târziu până în vară, de un violet șters, în formă de clopoțel.

Eustoma russellianum este mult mai populară și folosită de către floriști din întreaga lume. Se găsește în Marile Câmpii Centrale ale Americii, dar datorită popularității și a smulgerii excesive de către oameni, nu se mai poate înmulți natural în habitatul ei nativ. Preferă să crească în apropierea cursurilor de apă. Spre deosebire de gențiana de țărm descrisă mai devreme, are flori mai mari, campanulate, mai elegante, iar culorile variază de la de la mov intens, la roz deschis sau alb.

Semnificația florilor de lisianthus

Petalele delicate și silueta feminină a florilor trimit un mesaj de apreciere sinceră persoanei căreia i le dăruiești. Se pot oferi pentru a transmite un mesaj de mulțumire, apreciere sau admirație pentru o prietenă dragă ție. Un buchet din sau cu lisianthus oferă și cere un anumit nivel de respect grațios.

Florile de lisianthus își trag seva și identitatea din preeriile americane, deseori neospitaliere multor tipuri de plante. Așadar, în acest context, frumusețea și culorile extravagante sugerează valori bine ancorate în timp, vigoare, o rezistență sporită în fața adversității și sentimentul unei prietenii robuste.

Atât forma delicată, cât și cromatica florilor de eustoma o fac să fie folosită cu succes și pentru evenimentele importante din viață, anume în buchetele de mireasă sau lumânările de botez.

Cum întreținem florile tăiate de lisianthus

Florile tăiate de lisianthus pot rezista în vază undeva între 7 și 10 zile, dacă le acordăm grija necesară și condiții optime: un loc răcoros, ferit de razele directe ale soarelui.

În primul rând, va trebui să tăiem în jur de 2 centimetri din fiecare tulpină la un unghi de 45 de grade pentru a maximiza suprafața de absorbție a apei. Acest proces se repetă la fiecare 2-3 zile pentru a împiedica ofilirea florilor.

Nu lăsăm frunzele să intre în contact cu apa deoarece vor putrezi și vor asigura condițiile necesare formării bacteriilor. Este mai bine să curățăm tulpinile de cât mai multe frunze înainte să le punem pentru prima oară în vază.

Apoi, ne asigurăm în fiecare zi că nivelul apei este suficient și că aceasta este curată. În cazul în care apa capătă o culoare gălbuie sau apare o peliculă la suprafața ei, scoatem florile, spălăm vaza, și repetăm primul pas, acela de tăiere a cozilor înainte de a le pune înapoi în apă proaspătă.

Este indicat să adăugăm și un pliculeț de hrană florală de fiecare dată când schimbăm apa, sau o linguriță de zahăr și una de oțet.

E bine de știut că cei mai mici boboci nu vor înflori, dar vor oferi mai mult volum și echilibru vizual florilor de lisianthus din vază, dar cei mari, care au o culoare apropiată de cea a florilor au șanse mai mari să ajungă să se deschidă dacă se respectă instrucțiunile de îngrijire detaliate mai sus.

Flori de lisianthus albe
Pixabay / Petra

Creșterea plantelor de eustoma

Datorită climatului României, plantele de eustoma se cresc foarte greu în grădină sau alte spații exterioare cu scop decorativ. Vorbim de o plantă foarte pretențioasă, cu exigențe crescute la condițiile de căldură și lumină. Astfel, în perioada de răsădire, ele au nevoie de o temperatură diurnă între 20 și 24 °C, iar cea nocturnă între 15 și 18 °C. În faza de dezvoltare și înflorire ele necesită un regim de temperatură mai scăzut, dar lumină intensă din abundență pentru a se dezvolta frumos.

În afara zonelor native, cultivari ai plantelor de lisianthus se cresc în scopuri comerciale în sere sau tuneluri cu temperatură controlată. Există varietăți roz, violet, albe, verzi și chiar galbene, câteva combinații de culori și forme, simple sau duble. Sunt dezvoltate și forme noi, cum ar fi Mono Lisi, cu flori bogate, cozi foarte scurte, fără boboci, perfecte pentru a fi folosite în buchetele pentru mirese sau în cadrul altor evenimente.

Datorită naturii lor fragile, se recomandă ca plantele de lisianthus crescute pentru a fi folosite ca flori tăiate în florării să provină de pe plan local, acolo unde se poate asigura o densitate de plantare cât mai mare.

Cum îngrijim eustoma la ghiveci

O soluție mai convenabilă pentru iubitorii de plante sunt ghivecele de eustoma. Deși se găsesc destul de rar, acestea pot fi întreținute mult mai ușor, în orice spațiu interior din casă unde îi putem asigura condițiile optime de temperatură și lumină: între 20 și 24 °C, în locuri bine luminate, dar ferite de razele directe ale soarelui. Planta de eustoma nu are nevoie de apă din abundență, așa că ea se udă moderat, păstrând pământul umed, însă fără a lăsa apa să stagneze în farfuria ghiveciului. De asemenea, putem pulveriza apă peste frunze cu un pulverizator din când în când pentru a o ajuta să crească armonios în condiții mai bune de umiditate.

Deși este o plantă care se întreține relativ ușor în ghiveci, ne va fi foarte greu să o creștem timp de mai mult de un sezon de înflorire. Asta pentru că ele sunt tratate cu substanțe de încetinire a creșterii în perioada dezvoltării și sunt tăiate pentru a maximiza numărul de boboci. Sunt mai frumoase și bogate, dar își pierd vigoarea necesară pentru a supraviețui și în următorul an.

Ca și îngrășământ, putem folosi fie batoane cu eliberare lentă, fie un produs lichid, dar nu puternic, cu condiția să rărim intervalul de aplicare la sfârșitul toamnei și pe timpul iernii.

Eustoma este vulnerabilă la dăunătorii des întâlniți printre plantele de interior: păduchi lânoși, acarieni și afide. Tratăm planta cât mai repede dacă vedem că apar printre frunzele ei pânze minuscule, o pudră albicioasă, sau mici insecte translucide. Acționând rapid, putem împiedica răspândirea bolilor și la plantele din vecinătatea ei, sau viceversa.

Buchete de lisianthus marca Zece Buchete

Suntem îndrăgostiți de florile de lisianthus, de culorile lor și de modurile creative în care pot fi ele folosite. Acum că am povestit despre aceste plante deosebite, iată câteva exemple de buchete de flori online care conțin lisianthus și care se fac remarcate prin simplitatea lor surprinzătoare: