Semnificația trandafirilor și a culorii lor

S-ar părea că natura și-a epuizat toată iscusința în grația, prospețimea și delicatețea paletei de culori pe care a oferit-o trandafirului. Nu e de mirare că trandafirii au devenit un simbol universal al iubirii, cea mai emblematică, intensă și umană dintre emoții. Ei sunt de multe ori emisari tăcuți ai tuturor sentimentelor noastre, iar semnificația culorii trandafirilor pe care îi oferim persoanelor dragi este la fel de importantă ca gestul de a dărui în sine.

Trandafiri multicolori în prim plan
Sursă fotografie: David Bartus / Pexels

Importanța limbajului florilor

Deși oamenii le-au dat florilor înțelesuri și semnificații din vremuri străvechi, simbolistica acestora a cunoscut perioada de apogeu în epoca victoriană. Florile sau aranjamentele florale erau folosite pentru atașa un înțeles care era deslușit de către destinatar cu ajutorul dicționarelor florale, adesea ilustrate. De cele mai multe ori, subiectele acestor „conversații” florale erau considerate tabu în societatea Victoriană. Prin urmare, lucrurile care nu se puteau rosti cu voce tare erau spuse de către flori, în limbajul lor secret.

Așa s-a ajuns ca diferitele culori ale trandafirilor să nuanțeze emoția clasică a iubirii pe care o evocă. Iar în unele cazuri, să le schimbe complet semnificația. Deși este mai puțin vorbit astăzi decât în trecut, limbajul florilor rămâne, în esența lui, la fel important pentru toți cei care vrem să le oferim celor dragi nu doar o mică atenție florală, ci o parte din noi.

Influența culorilor

Înțelegem prin „culoare” felul în care noi percepem și interacționăm cu lumina. Mai precis, ochii înregistrează lungimile de undă din spectrul vizibil care nu sunt absorbite de către obiectele din jurul nostru. Creierul primește aceste informații și le atribuie un înțeles coerent. Acel înțeles, sau mai degrabă iluzie, este ceea ce noi numim culoare în acest articol.

De-a lungul veacurilor, simbolismul culorilor a jucat un rol important în istoria, folclorul și imaginația diferitelor culturi. Însă relația individuală și instinctivă pe care o avem cu anumite culori a fost prima oară studiată în Teoria culorilor de către Goethe, iar apoi de către E. Hering, care a identificat patru culori „psihologice” primare: roșu, albastru, verde și galben. Aceste culori, alături de alb și negru, ne influențează cel mai mult temperamentul și stările în interacțiunile noastre de zi cu zi.

De la stânga la dreapta: spectrul vizibil, roata culorilor a lui Goethe, ilustrație a interpretării lui E. Hering

Am ținut să subliniem relația acestor culori cu sentimentele noastre, fără să intrăm în amănunte. Important este că și florile ne transmit aceleași stări, în funcție de culoarea lor. În linii mari și în funcție de intensitate, roșul acționează îndeosebi asupra reacțiilor fizice. Galbenul are un efect asupra emoțiilor. Albastrul stimulează intelectul. Verdele reprezintă un punct de echilibru între celelalte trei culori.

Paleta naturală de culori a trandafirilor

În natură, vom întâlni doar patru culori de trandafiri: alb, roșu, roz și galben, sau diferite nuanțe ale acestora. Nu este de mirare că ele sunt printre cele mai populare. Pigmenții responsabili pentru culorile trandafirilor fac parte din familiile antocianinelor și a carotenoidelor, pe lângă nelipsita clorofilă. Antocianinele dau trandafirilor culoarea roșie, cartotenoidele culoarea galbenă, iar clorofila le oferă unor hibrizi o tentă verzuie.

Paleta de culori a trandafirilor pe care îi putem cumpăra astăzi este, desigur, mult mai largă mulțumită încrucișării. De exemplu, nu există trandafiri „mov” în adevăratul sens al cuvântului. Ei sunt obținuți prin hibridizarea încrucișată a trandafirilor roz cu cei albi și câteodată roșii. Astfel, se ajunge la culori care aduc mai mult cu lavanda, pruna, sau cu roșul burgund. Un alt exemplu este culoarea portocalie, care rezultă din amestecului pigmenților prezenți în trandafirii galbeni și roșii.

Petalele trandafirilor albi reflectă înapoi o mare parte din lumina primită din cauza lipsei compușilor care absorb partea vizibilă ochilor noștri din spectrul electromagnetic. Dacă nu ar fi existat spațiile umplute cu aer dintre celulele vegetale, acum am fi vorbit probabil despre trandafiri transparenți.

Culori ale trandafirilor care nu există în natură

Toate culorile descrise în secțiunea anterioară sunt, în cel mai strict sens, naturale. Chiar dacă ele au fost influențate de către om, nuanțele rezultate sunt datorate pigmenților care apar natural, în diferite concentrații și cantități. În schimb, există două culori pe care trandafirii nu le pot etala decât prin metode artificiale.

Albastrul este una din aceste culori. Deși face parte din familia antocianinelor, pigmentul numit delfinidină nu se găsește în trandafiri. Acest pigment stă la baza culorilor oricărei flori albastre. Trandafirilor le lipsește gena responsabilă pentru biosinteza acestuia. La ora actuală se fac eforturi pentru a modifica genetic trandafirii roșii prin adăugarea de gene din panseluțe și iriși, dar rezultatele sunt cel mult modeste din mai multe motive pe care nu le vom detalia în acest articol.

Negrul este cealaltă culoare care nu poate apărea natural. Prin definiție, negrul nu este neapărat o culoare, ci absența luminii. Nicio floare nu poate absorbi întreg spectrul vizibil. Există, totuși flori „aproape negre”. În cazul trandafirilor, vorbim de un roșu foarte închis. Se ajunge la aceste umbre prin polenizare încrucișată și selecție repetată până când procesul nu mai produce generații noi și mai închise la culoare. Un exemplu bun de trandafir aproape negru este soiul „Black Baccara”.

Semnificația culori trandafirilor: un scurt ghid

În secțiunile următoare, vom încerca să deslușim înțelesul culorii trandafirilor. Ne-am axat pe cele mai importante 7 culori naturale și cele 2 artificiale ale trandafirilor. Nu vom intra în detalii stufoase legate de nuanțe. Credem că procesul de a alege un buchet de trandafiri trebuie să fie unul personal, nu neapărat dictat de obiceiuri. Prin urmare, acest ghid este mai mult orientativ. Indiferent de ce anume simbolizează o culoare sau alta, nu uita să ții cont de context și de preferințe atunci când dăruiești un buchet de flori.

Înainte de a începe, e bine de știut că atât trandafirii albaștri, cât și cei negri despre care am vorbit anterior se pot obține colorându-i artificial pe cei albi și roșii. Tulpinile lor se pun în apă, unde se toarnă și un pigment special de culoare albastră sau neagră. Pe măsură ce apa este absorbită de către plantă, vor prinde o tentă albăstruie sau neagră întâi nervurile, iar apoi petalele. Acest proces durează de regulă mai mult de o zi, așa că acești trandafiri trebuie comandați din timp.

Trandafiri roșii: dragoste

Semnificația trandafirului roșu
Sursă fotografie: Ameen Fahmy / Unsplash

Nicio floare nu transmite un „te iubesc” mai răspicat decât eternul trandafir roșu. Roșul este culoarea care ne stimulează cel mai mult corpul, crescând ritmul cardiac și, implicit, pulsul. Timpul pare că trece mai repede, poate prea repede, exact ca atunci când suntem îndrăgostiți și simțim cum mecanismele ciudate ale sufletului se rotesc în inimile noastre cu fiecare răsuflare.

Un buchet cu trandafiri roșii nu are cum să treacă neobservat. Este mereu înconjurat de o aură senzuală, romantică. Așa cum o femeie îmbrăcată în roșu își va atrage mereu de partea ei privirile, așa și un buchet de trandafiri roșii va atrage ochii oricui, ca un magnet căruia nu-i poți rezista.

Fie că sunt oferiți la prima întâlnire, de Ziua Îndrăgostiților sau cu ocazia unei aniversări, trandafirii roșii vor exprima mereu dorință, romantism și dragoste pasională. Nuanța lor contează mai puțin, dar e bine de știut că un roșu mai adânc de obicei semnalează o intensitate mai mare a sentimentelor.

Trandafiri albi: puritate

Semnificația trandafirului alb
Sursă fotografie: Annie Spratt / Unsplash

Trandafirii albi simbolizează, mai presus de orice, puritatea. Fie că vorbim de intenții sau de caracter, ei vor fi mesagerii celor mai sincere și candide sentimente. Prezența lor încărcată de simbolism simplu este potrivită indiferent de ocazie.

Oferit unei colege, mamei sau soției, un buchet de trandafiri albi va evoca sentimente de dragoste sinceră, amintiri dragi și zâmbete pline de speranța unui viitor liniștit în față. Dacă îi combinăm cu trandafirii roșii, un astfel de buchet va degaja o stare de armonie și de înțelegere reciprocă.

Deși ei pot fi folosiți cu succes atât în cadrul unor evenimente fericite pentru a simboliza puritatea momentului și pentru a marca un nou început în viață, cum ar fi o cununie, un botez sau o aniversare importantă, neutralitatea lor absolută îi face potriviți și pentru situații dintre cele mai nefericite. Atunci când sunt oferiți într-un buchet funerar sau într-o coroană funerară rudelor îndurerate, ei reprezintă atât un semn de respect profund, cât și un rămas bun.

Trandafiri roz: admirație

Semnificația trandafirului roz
Sursă fotografie: Sixteen Miles Out / Unsplash

Trandafirii roz vin la pachet cu gamă ceva mai largă de semnificații față de cei roșii. Multitudinea de nuanțe, de la roz deschis și până la fucsia, transmit stări diferite. În cazul lor, contextul în care sunt oferiți este important pentru a ne asigura că nu transmitem mesajul greșit.

La bază, trandafirii roz semnalează persoanei care îi primește admirația ta. Nuanțele mai blânde, mai pastelate, vor împrumuta o stare generală de calm și echilibru oricărui spațiu. Totodată, rozul deschis este de multe ori asociat cu fragilitatea și inocența tinereții. Un buchet din trandafiri din nuanțe deschise de roz este potrivit, de exemplu, pentru o mamă care numai ce a născut.

Un roz mai tare, cum ar fi fucsia este mai adecvat într-un cadru ceva mai formal. Îl poți oferi unei șefe sau unei femei partener de afaceri. Însemnătatea culorii mai intense amestecă admirația cu un „mulțumesc” sincer.

Iar pentru îndrăgostiți, un buchet de trandafiri roz într-o multitudine de nuanțe pastelate și intense poate însemna, pe lângă toată simbolistica pozitivă descrisă mai sus, și iubirea în tihnă specifică relațiilor de succes.

Trandafiri galbeni: prietenie

Semnificația trandafirului galben
Sursă fotografie: Ashkan Forouzani / Unsplash

Dacă roșul ne stimulează fizic, galbenul are un efect vizibil asupra emoțiilor noastre. Este culoarea pe care o asociem cel mai mult cu razele soarelui. Ne oferă gândurilor o notă subtilă de optimism și pozitivitate. Însă pe cât de benefică este, efectele negative cum ar fi iritabilitatea sau anxietatea pot ieși la suprafață atunci când ne folosim în exces de nuanța nepotrivită.

Pe vremuri, trandafirul galben era un simbol al geloziei, dar între timp semnificația acestuia a migrat spre teritorii mai însorite. Un buchet de trandafiri galbeni va evidenția bucuria sinceră pe care numai o prietenie împlinită o poate aduce în inimile noastre. Totodată, reprezintă o alegere sigură pentru o prietenă bună sau pentru o colegă de birou, fără a fi interpretat într-un mod romantic.

Așa cum am menționat mai sus, în număr mare ei pot lua cu asalt simțurile, producând un soi de scurtcircuit emoțional. Recomandarea noastră e să oferi mai mult de 17 trandafiri galbeni într-un buchet format numai din aceștia doar dacă știi precis că cea care îl va primi adoră galbenul. Îi poți combina cu trandafiri portocalii sau corai pentru a mai diminua din prezența intensă a culorii. Astfel, ei nu vor trebui să concureze cu alte culori în nuanțe intense.

Trandafiri portocalii: entuziasm

Semnificația trandafirului portocaliu
Sursă fotografie: Eyasu Etsub / Unsplash

Așa cum bine știm deja, culoarea portocalie rezultă din uniunea altor două culori: roșul și galbenul. Odată cu pigmenții, portocaliul împrumută și o parte din simbolismul fiecăreia din cele două părți componente: senzualitatea visătoare a roșului și optimismul neînfrânat al galbenului.

Trandafirii portocalii emană energie și entuziasm. Ei vor oferi vitalitatea radiantă a trandafirilor galbeni, însă fără să încarce prea mult atmosfera unei camere atunci când sunt în număr prea mare. Portocaliul aprins sau portocaliul îmbinat cu roșu va simboliza pasiunea aprinsă a dragostei, ca un foc învăpăiat. Un buchet din diferite nuanțe de portocaliu îi va ridica imediat moralul persoanei căruia îi este destinat.

Nuanțele mai pastelate, cum ar fi cele care se apropie de piersică sau corai, sunt folosite cu precădere pentru a exprima bucuria adusă de o relație romantică, mai ales la începuturile ei. Istoria simbolismului trandafirilor portocalii nu este așa lungă ca în cazul culorilor descrise anterior, așa că ei pot lua înțelesuri noi în funcție de ocazia pentru care sunt oferiți. Asigură-te doar că le atașezi și un mesaj scris pentru a înlătura orice dubiu.

Trandafiri mov: fascinație

Semnificația trandafirului mov
Sursă fotografie: Siora Photography / Unsplash

Asociată din vremuri vechi cu nobilitatea și misterul datorită rarității ei, culoarea mov a stimulat dintotdeauna imaginația oamenilor. Trandafirii mov sunt un mod mai sofisticat și elegant de a transmite gânduri de apreciere sinceră persoanei dragi. La fel ca în cazul altor culori, nuanța de mov aleasă va schimba semnificația florilor trimise.

Așadar, un mov puternic se va apropia mai mult de imaginea regalității și a aristocrației vechi. Luxurios, lipsit de inhibiții, misterios, un buchet în care predomină movul intens va înnobila ambianța oricărei camere. Oferă-l iubitei sau soției pentru a marca o aniversare importantă. Un astfel de buchet poate semnifica, printre altele, dragostea trainică.

Nuanțele pastelate care înclină spre lavandă sau liliac sunt potrivite mai degrabă pentru a exprima încântarea magică a unei dragoste la prima vedere. Desigur, nuanțele se pot îmbina într-un buchet pastelat pentru a crea un peisaj mai puțin uniform și pentru a-i transmite femeii mult iubite complexitatea sentimentelor de dragoste pe care le simți față de ea.

Trandafiri verzi: echilibru

Semnificația trandafirului verde
Sursă fotografie: Greenrose Ecuador

Culoarea verde este poate cea mai liniștitoare dintre culori: la un nivel primordial, știm că acolo unde este verdeață vom găsi apă, hrană, adăpost. Ea este însăși culoarea vieții. Ochii noștri sunt adaptați pentru a percepe verdele mult mai bine decât orice altă culoare, iar efectele sale și a nuanțelor asociate asupra psihicului nostru sunt bine cunoscute.

Semnificația trandafirilor verzi este strâns legată de simbolismul universal pozitiv al acestei culori pe care o cunoaștem atât de intim. Simbolizează speranța, prospețimea crudă a tinereții și răgazul unui moment de liniște savurat în tihnă.

Un buchet cu trandafiri verzi este un cadou potrivit dacă vrei să-l oferi unei persoane a cărei zi simți că are nevoie de o infuzie blândă de echilibru și calm. Mai poate fi dăruit și într-un cadru ceva mai formal pentru a transmite o stare de bine și optimism, fără a fi interpretat în moduri greșite.

În cele din urmă, trandafirii verzi mai pot fi folosiți alături de cei albi și în cazul aranjamentelor funerare pentru efectul lor sedativ, aproape mângâietor, dar fără să răpească din respectul sincer oferit de cei albi.

Trandafiri albaștri: mister

Semnificația trandafirului albastru
Sursă fotografie: Edward Howell / Unsplash

Așa cum am văzut mai devreme, trandafirii albaștrii nu există în natură. Ei pot fi doar „ajutați” să devină albaștri prin metode artificiale – fie prin scufundare în apă cu pigment, fie prin vopsire. Prin urmare, simbolistica lor generală este strâns legată de acest aspect.

Senzația de mister și magnetism este amplificată de raritatea relativă a acestora în florării. În general, trandafirii albaștri se oferă cu scopul de a marca o dragoste neîmplinită, sau cu speranța că un miracol va transforma imposibilul în realitate.

Caracterul lor improbabil îi mai face potriviți pentru a sărbători momente unice sau pentru a celebra oameni speciali. Acei oameni dragi care duc originalitatea, creativitatea și spiritul uman către noi culmi.

Trandafiri negri: sfârșit

Semnificația trandafirului negru
Sursă fotografie: David Vázquez / Unsplash

Simbolismul trandafirilor negri este ceva mai complicat decât am crede la prima vedere. De cele mai multe ori, ei semnifică un sfârșit de drum. Fie că vorbim de sfârșitul unei relații, unei prietenii sau a unei vieți, culoarea neagră le oferă un aer întunecat, prevestitor de rău.

În ciuda semnificației lor primare, noi nu îi recomandăm niciodată pentru a fi dăruiți decât cuiva despre care știm sigur că adoră trandafirii negri. Eventual în combinație și cu trandafiri roșii. Nici în cazul înmormântărilor nu sunt indicați. Aerul lor sumbru, apăsat și final vor aduce un plus de mâhnire într-un moment în care alinarea și respectul ar trebui să aibă întâietate.

Totuși, un trandafir negru poate fi un semn al eleganței sofisticate. Pot fi folosiți cu succes alături de creații vestimentare, pot fi purtați în păr sau într-un corsaj pentru a oferi contrast sau pentru a sublinia anumite linii.

Un mesaj din partea noastră

În încheiere, nu contează așa mult dacă trandafirii provin din Ecuador, din Columbia, România sau Olanda. Nici nu e crucial să nimerești nuanța exactă pentru a-ți enunța sentimentele. Importantă este intenția ta de a oferi flori cuiva drag. Este gestul delicat care ne scoate de cele mai multe ori din rutina lumească. Departe de natura tranzitorie a vieții de zi cu zi, un buchet de flori este mereu ancorat în sublim. El poate aduce o rază de lumină neașteptată unei persoane iubite în acele momente când are cea mai mare nevoie.

Iar mesajul tău contează la fel de mult ca buchetul în sine. Nu uita să adaugi și un mesaj din suflet pentru ca florile să se transforme în zâmbete și sentimente de preț. Noi imprimăm mesajul tău pe o hârtie lucrată manual, îl sigilăm cu ceară și îl așezăm într-un plic unde să fie ferit de ochi curioși. Comandă un buchet de flori online de la Zece Buchete pentru a oferi experiențe de neuitat. Cumpără flori cu zâmbetul pe buze! 🙂

Cu drag, Echipa Zece Buchete.